Omdat het zo “hoort “!

Deze blog zit al een tijdje in mijn hoofd en met de dingen die in de afgelopen week gebeuren voelde ik dat het tijd is om te schrijven!

Gisteren bijvoorbeeld vertelde mijn man mij een “raadsel” die hij op de radio had gehoord: Een vader en een zoon gaan samen naar een concert, onderweg krijgen zij een verschrikkelijk ongeluk waarbij de vader overlijdt, de zoon wordt in allerijl naar het ziekenhuis vervoerd waar hij met spoed een operatie nodig heeft. De chirurg komt binnen en zegt: Ik kan hem niet opereren, het is mijn zoon;

Hoe zit dat? Mijn antwoord was: deze jongen heeft twee vaders, een homo stel.........Nee zei mijn man, de chirurg is...................zijn moeder! BAM.......... Wat er vervolgens in mijn hoofd gebeurde is dat ik dat wat mijn man zei probeerde te reconstrueren in mijn hoofd om na te gaan of hij ergens geïnsinueerd had dat de chirurg een man was, dit was niet het geval. De chirurg was in mijn hoofd in het hokje man geplaatst!

Verder was er in het nieuws dat Nikki “Tutorial “de Jager (een bekende you tuber met 11 miljoen volgers) uit de kast kwam als Transgender omdat zij gechanteerd werd. Dit verhaal raakt mij persoonlijk omdat ik uit ervaring van dichtbij weet hoe moeilijk dit proces en een transitie is, vaak door de keiharde oordelen van onze maatschappij.

Bijna iedere dag worden we op allerlei manieren geconfronteerd met het feit hoe geconditioneerd wij zijn als het gaat om hokjesmentaliteit. We doen het onbewust en daar zit gelijk ook onze les! Bewustwording in wat we doen en denken.

Ons brein wil alles begrijpen en daarvoor heeft het structuur nodig als je het mij vraagt, iets is goed of fout, jongen of meisje, dik of dun, lang of kort, homo of hetero, relatie of single en ga zo maar door!

Ook “moeten” we naar school en op school moet je scoren als je niet scoort ben je dom, of zou het zo kunnen zijn dat je niet past in het schoolsysteem van onze huidige maatschappij????
Scoren is zo ongelofelijk belangrijk geworden op allerlei fronten, de druk is enorm. Onze kleuters krijgen al cito toetsen, daar begint het scoren al, je moet lief zijn, gehoorzaam en je moet scoren.......

En ook ik werd zo geconditioneerd, ook mijn brein heeft de behoefte om te ordenen maar ik ben mezelf er wel steeds meer bewust van. En de laatste jaren ben ik steeds meer gaan kijken naar de persoon die ik mag ontmoeten. Met oprechte interesse naar het verhaal van iemand waarbij het niet belangrijk is of iemand jong, oud, dik, dun, man, vrouw, transgender, homo, hetero etc. is......... iemand is mens en ik wil die mens ontmoeten!

Ik heb als moeder ook gemerkt dat ik probeerde om mijn kinderen in de hokjes te laten passen om daarmee te voorkomen dat ze door de maatschappij werden gepest en er niet bij hoorde. Inmiddels weet ik dat ik daarmee vooral ook mijn eigen pijn projecteerde op mijn kinderen. Maar daarmee ook mee deed aan deze hokjes en ook mijn kinderen ‘trainde’ in deze hokjes. Ik weet ook dat ik dit puur vanuit liefde en bescherming deed naar mijn kinderen toe, maar was mezelf niet bewust van wat ik eigenlijk deed.

Ik prijs mezelf gelukkig dat mijn kinderen er soms bewust voor kozen om niet in een hokje te willen en ook het lef hadden om dat naar buiten toe te brengen. Zo herinner ik me een incident waarbij ik tegen mijn dochter zei, ‘schatje’ die broek kan je niet meer aan hoor die is te kort” en ik dacht straks lachen de kinderen haar uit op school (mijn eigen angst ergens niet bij te horen). En mijn dochter zei: “nou en, ik vind het een leuke broek en hij zit lekker dus ik doe hem aan! “En toen dacht ik......... wauw wat een moedig kind! Zo mooi om te leren van je kinderen! En geloof mij, ik heb heel veel van hen mogen leren!

Gelukkig leven we momenteel wel in een tijd waar steeds meer ruimte komt voor persoonlijke ontwikkeling, waarin steeds meer bewustwording komt, over “hoe wij onze problemen doen” en dat dit veel al onbewust gebeurt. Dat er steeds meer bekend wordt over de mogelijkheden over ons onbewuste brein en hoe goed we dat kunnen inzetten op een positieve manier door middel van o.a. hypnotherapie. En waar we ons dus ook steeds bewuster worden van wie we zijn en wat we werkelijk diep van binnen willen. Dat iets niet per se moet gaan zoals het ‘hoort’ maar dat we mogen kijken naar wat ons gelukkig maakt.
Mijn wens is dat iedereen mag worden wie hij/zij werkelijk is en dat wat dat ook is, het goed is!

Ieder mens heeft de basisbehoefte er te mogen zijn, gezien en geliefd te worden! Dat kan alleen als je er mag zijn zoals je bent! En dat dit niet altijd in een hokje past. Dat iemand die niet in een hokje past niet gelijk een stempel krijgt als: mislukt of een ander label........Ik nodig je uit om eens verder te kijken naar een persoon, nieuwsgierig om iemand te leren kennen voorbij welk label dan ook!

Ik wens je (zelf) liefde, wijsheid en bewustwording

Liefs Nancy